• FI

Jauhojarven Sami muutti Hollolaan

Hollolalaistunut Sami Jauhojärvi ei kaipaa pohjoisen sääskiä

Työtä tuleviin kisoihin tehdään koko vuosi täysillä

Sami ”Musti” Jauhojärveltä tulee kuin apteekin hyllyltä hyvä puoli Hollolassa asumiseen.
– Täällä ei tarvitse sääskiä pelätä. Kotiperillä Ylitorniolla, kun sattui oikein sääskinen kesä, niin eihän sitä tohtinut pistää lapsia edes pihalle. Sääsket olisivat syöneet heidät hengiltä. Tottumattomalle se on pikkuisen tekemätön paikka, Sami naureskelee.
Kotikenttäetu Lahden ensi vuoden MM-kisoissa on muutama vuosi sitten Hollolaan muuttaneelle pohjoisen miehelle myös suuri plussa.
– MM-maastot ovat tulleet tutuiksi. Talviharjoittelu tulevilla kilpalatupohjilla on tietysti hyödyksi. Kesällä pyrin hakemaan rullasuksitreeneihin lähistöltä urheilukeskuksen latupohjia vastaavia jyrkkyyksiä. Kyllä siitä hyötyä on.
Vaikka työtä tuleviin kisoihin tehdään koko vuosi täysillä, on olympiamitalistilla monelle penkkiurheilijalle ikävää kerrottavaa.
– Viimeisiä arvokisoja vietän Lahdessa, Sami vakuuttaa, vaikka jättääkin porkan ovenrakoon lopullisen hiihtouran suhteen.

Ympäristö tutuksi treenatessa

Toukokuun lopussa Kilpisjärvellä harjoittelemassa ollut Jauhojärvi pysähtyi menomatkalla laittamaan perunat maahan äitinsä avuksi Ylitorniolla. Muuten hiihtäjälegenda ei juuri puutarhatöissä viihdy.
– Kymmenkunta vuotta vanhan omakotitalomme pihassa Hollolassa on onneksi paljon omenapuita. Niin kova puutarhuri olen, että kaadoin suurimman osan pensaista nurin ja laitoin nurmikkoa tilalle.
Metsästystä, kalastusta ja Aku Ankan lukua vapaa-aikanaan harrastava Sami ei ole vielä ehtinyt tutustua päijäthämäläisiin kalavesiin eikä metsästysmaastoihin. Harjoittelukausi on tutustuttanut miehen kuitenkin Hollolan ympäristöäkin pidemmälle.
– Pyörällä olen pyöritellyt asfalttiteitä aika pitkiäkin matkoja, joten jo suurin piirtein tiedän missä mitäkin on.

Perheen, Laura-vaimon sekä 4-vuotiaan Oivan ja maaliskuussa syntyneen pikkumiehen, kesken on tehty lähiympäristöön pikkuretkiä makkaranpaiston merkeissä.
– Lapakiston luonnonsuojelualue Lahden Nastolassa ja Pirunpesä Hollolan Tiirismaalla ovat totta kai jo myös tuttuja paikkoja.

Pikkulapsiperheen arjessa myös Hollolan sosiaalipuolen palvelut ovat tulleet testatuiksi useampaan kertaan. Niistä Sami Jauhojärvellä ei ole kuin hyvää sanottavana.
– Hollolassa ne lääkäri- ja neuvolapalvelut, joihin on joutunut tutustumaan, ovat toimineet loistavasti. Moitteen sijaa ei ole löytynyt, Sami toteaa.

Sukset jalassa syntynyt

Sami Jauhojärvi on melkein syntynyt sukset jalassa. Hänen tiedetään ilmoittaneen jo 6-vuotiaana, että hänestä tulee isona hiihtäjä. Kannustajina ovat toimineet kilpahiihtoa harrastanut äidin puolen isoisä sekä isä, Reijo Jauhojärvi, joka oli itsekin B-maajoukkuetason hiihtäjä. Treenikaverina oli alussa niin ikään hiihtoa harrastanut isoveli Jari.
Lähimmät idolit löytyivät omasta asuinympäristöstä.
– Isä toimi rajavartijana Ylitornion rajavartiossa, ja vielä siihen aikaan rajavartioissa palveli kansainvälisen ja kansallisen tason urheilijoita. Ihan päivittäin näin, kun ampumahiihtäjät ja hiihtäjät lähtivät treenaamaan ja palasivat treenaamasta.
– Noin 11-vuotiaana aloin kilpailla myös oman kotipaikkakunnan ulkopuolella. Sieltä se tulostavoitteinen harjoittelu pikkuhiljaa lähti lisääntymään, Lahden MM-kisoihin parhaillaan valmistautuva Sami Jauhojärvi kertoo.

Teksti: Lacus Oy

Julkaistu: kesäkuussa 2016