• FI

Brädin kotisatama on Lahti

"Kotikaupunki ja kotiseuturakkaus ovat suurimpia palikoita meikäläisen paletissa" kertoo Brädi

Brädi nauttii paitsi auringosta myös kuuluisasta studiorusketuksesta

Kari ”Brädi” Härkösen keikkakesän kohokohdista yksi on ylitse muiden. Se on lahtelainen ylpeydenaihe Summer Up -festivaali, joka järjestetään lahtelaisräppärin kotirannassa Mukkulassa.
– Vertaansa vailla oleva tapahtuma, Brädi hehkuttaa.

Brädi tunnetaan kotiseuturakkaudestaan, jota hän ei edes yritä peitellä, päinvastoin.
– Kotikaupunki ja kotiseuturakkaus ovat suurimpia palikoita meikäläisen paletissa. Ne ovat tärkeimpiä palasia, joista artisti nimeltä Brädi syntyy, paljasjalkainen lahtelainen korostaa.
Suomiräpin vanhimpiin yhtiömiehiin kuuluvan Brädin juuret ovat syvällä hiphop-kulttuurissa. Puhutaanhan kuitenkin genrestä ja musiikkilajista, joka on suurin piirtein yhtä vanha kuin mies itse.
– Erityisesti tuolla ison veden takana, mistä omat alkuvuosieni idolit ja vaikuttajat tulivat, oli tosi pinnassa olla ylpeitä omista kulmista ja heiluttaa sitä lippua näyttävästi. Sama tapa on valikoitunut sieltä mulle ihan luonnollisesti. Mun mielestä se vaan kuuluu tehdä niin.
Kotikaupunkinsa tuulettamisessa artisti onkin onnistunut hyvin. Harva festarijärjestäjä kuuluttaa esiintyjän lavalle kotipaikkakunnan mukaan. Brädin kohdalla on yleistä, että lavalle pyydetään Lahden oma poika.
– Nykyisin suomiräppäreitä on paljon ja on oltava asioita, millä erottuu. Lahtelaisuus on yksi asia, mistä mut tunnistetaan. Tietenkin mulle on luonnollista edustaa Lahtea ja olen kotikaupungistani ylpeä. Vaikka tuotannossa ei olisikaan varsinaisia Lahtibiisejä, niin kyllä sieltä rivien välistä kuuluu, mistä mä tulen.

Liikuntaa ja penkkiurheilua

Brädi myöntää, että aluksi julkisuus pienellä paikkakunnalla oli aika hämmentävää.
– Ihmisistä on siistiä nähdä artisti samassa ruokakaupassa. Samaa leipää tässä kuitenkin syödään. Ja kyllä, kyllä mekin käydään ostamassa banaania ja vessapaperia. Se on kuitenkin asennekysymys, miten huomioon ja huuteluun suhtautuu. Olen lähtenyt siitä, että tarvitsen ihmisiä ja kuuntelijoita, että saan näin aikuisena tehdä ammatikseni sitä nuoren hiphopparipojan unelmaa. Aikaa nimmareille ja yhteiskuville kyllä löytyy.
Brädin voi helposti bongata myös Lahden urheilutapahtumista, sillä liikunta ja urheilu ovat piinkovalle urheilumiehelle tärkeitä.
– Lahti on loistava urheilukaupunki ja se onkin osa Lahti-ylpeyttäni. Kun ollaan tietyn kaupungin miehiä, niin omia seuroja pitää kannattaa. Rohkaisenkin kaikkia menemään katsomaan seurojen pelejä. Mikä on hienompaa kuin FC Lahden pelit kesäillassa, hienossa Kisapuistossa, joka toivottavasti saadaan vielä hienompaan loistoon.
Brädi on ennen kaikkea palloilumies. Omasta lajihistoriasta löytyy rakkaimpana koripallo. Jääkiekko ja jalkapallo ovat aika tasoissa seuraavina. Myös turkoosit pelikaanit ovat lähellä miehen sydäntä.

Koripallo on teettänyt Brädille paljon työtä, mutta myös iloa, sillä hän löytyy uuden koripalloseuran, Lahti Basketballin taustajoukoista.
– Lahtelainen koripallotarina ei ole pysähtynyt. B-sarjan voitto divarissa nosti uutta hypeä koriksen ympärille.

Kotisatama on Lahdessa

Hektinen keikkakesä pyörittää Brädiä ympäri Suomea.
– Kilometrejä tulee aivan hirveästi, mutta Lahti on sijainniltaan hyvä lähteä mihin suuntaan tahansa. Harvoista kaupungeista pääsee isoille väylille näin hyvin. Musiikkibisneksen ja verkostoitumisen kannalta eläminen Helsingissä helpottaisi oloa, mutta äkkiäkös tästä hurauttaa pääkaupunkiseudulle. Koti ja tärkeät ihmiset ovat Lahdessa. Kotisatama on täällä ja täällä pysytään.
Edessä on keikkarikas kesä, johon Brädi on valmiina hyvällä fiiliksellä. Radioissa soi kaksi tuoretta singleä, Eveliinan kanssa tehty Kombo, joka ylitti kultarajan pääsiäisenä sekä toisen lahtelaismiehen, reggaeukko Raappanan kanssa tehty Kuningas, josta Brädi toivoo kesähittiä. Luvassa on myös uutta musiikkia.
– Kesän aikana julkaistaan jo jotain ja kohti uutta, toivottavasti syksyllä ilmestyvää, albumia mennään. Nyt nautitaan kesäauringosta, mutta myös siitä kuuluisasta studiorusketuksesta. Töitä painetaan kesällä myös studion puolella, Brädi kertoo.

Kari ”Brädi” Härkönen diggaa Pikku-Veskun ja sataman aluetta. – Vien sinne aina kaikki ulkopaikkakuntalaiset kaverini. Sataman kahviloissa veden äärellä on nasta olla.

Teksti: Lacus Oy

Julkaistu: kesäkuussa 2016