• FI

Ympäristö on Emmin juttu - opinnoissa, työssä ja vapaa-ajalla

Muutin syksyllä 2009 opintojen perässä Oulusta. Halusin nimenomaan opiskelemaan ympäristöekologiaa, ja ainoa paikka siihen oli Lahti. Olin aiemmin käynyt Lahdessa kerran, olisiko ollut kesällä 2006, jolloin mieleen jäi rehevä luonto ja kauniit järvimaisemat, sekä toki pohjois-pohjanmaalaiselle eksoottiset jyrkät harjut.

Kuka olet ja mitä teet nyt työksesi?

Olen Emmi Vähä, työskentelen Suomen Ympäristökeskuksessa tutkijana. Teen töitä Kulutuksen ja tuotannon keskuksessa Haitallisten aineiden ryhmässä erilaisissa projekteissa: kartoitan haitallisten aineiden esiintymistä ympäristössä, osallistun Tukholman sopimuksen täytäntöönpanosuunnitelman päivitykseen ja kehitän kasvinsuojeluaineisiin liittyvää GIS-indikaattoria yhdessä muiden tutkijoiden kanssa. Mieluisaa vaihtelua työpäiviin tuovat myös kenttätyöt: olen päässyt mm. mukaan tutkimusalus Arandan matkoille Itämerelle. Tutkin siis haitallisten aineiden esiintymistä ja vaikutuksia niin maalla, merellä kuin ilmassa, minkä takia työni onkin niin kiinnostavaa.

Missä olet opiskellut?

Olen opiskellut Helsingin yliopistossa, Bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa pääaineenani ympäristöekologia. Suoritin opinnoista suurimman osan Lahdessa. Helsingissä suoritin pari luentokurssia; lisäksi kävin kenttäkursseja Lammilla, Kilpisjärvellä ja Tvärminnessä. Tutkimusryhmäharjoittelussa olin teknillisessä yliopistossa Vilnassa, ja graduaineiston keräsin Koillis-Siperiasta Tiksistä. Melko monessa paikassa on tullut siis opiskeltua Lahesta käsin!

Mitä erityistä opinnot tarjosivat verrattuna muihin vaihtoehtoihin?

Ympäristöekologian ehdoton valtti on monipuolisuus: hyvä yhdistelmä biotieteitä ja kemiaa, sekä laaja-alaiset kenttä- ja laboratoriokurssit. Myös Lahden ympäristöekologian osaston henkilökunta oli helposti tavoitettavissa ja yhteishenki tiivis. Yhteistyö LAMKin kanssa oli kiva bonus: suoritin muutaman LAMKin järjestämän kurssin, jotka ovat osoittautuneet erittäin hyödyllisiksi.

Mitä haluaisit vielä oppia?

Olisin halunnut opiskella lisää ympäristökemiaa ja ekotoksikologiaa: olisi ollut kiinnostavaa tutustua erilaisiin tutkimusmenetelmiin käytännössä. Tällä hetkellä minua kiinnostaa myös ympäristölainsäädäntö sekä paikkatieto, sillä niitä tarvitsen työssäni päivittäin. Oppimisenhalu ei ole kyllä tutkinnon suorittamisen jälkeen kadonnut (onneksi!), ja työssäkin oppii joka päivä lisää.

Miksi Lahteen kannattaa tulla opiskelemaan?

Miksi valita biologia, kemia tai fysiikka, kun voit saada ne kaikki ympäristöekologian opinnoissa? Lahdesta on helppo käydä myös muissa kaupungeissa ammentamassa oppia. Itse arvostin suuresti käytännönläheisiä labra- ja kenttäkursseja, joiden järjestämiseen Lahdessa on erinomaiset puitteet. Hienoa oli myös se, että luennoilla ei ollut sataa kuulijaa: henkilökohtaista ohjausta sai aina jos sitä tarvitsi.

Keitä ympäristöekologit oikein ovat ja minne olette työllistyneet?

Me ollaan monipuolisia ympäristöosaajia, valmiuksia on vaikka mihin! Valmistuneita ystäviäni on töissä mm. konsulttina, ympäristökasvattajana, tutkijana, asiantuntijoina, ympäristötarkastajana ja tutkimusteknikkona.

Mistä osaamisestasi tunnet olevan eniten hyötyä työssäsi?

Minun on helppo omaksua uusia asioita, koska olen opiskellut ympäristöasioita monipuolisesti eri kanteilta. Ja puheenjohtajakokemus ainejärjestössä: en arastele ottaa yhteyttä vieraisiin ihmisiin ja osaan organisoida tehtäviä. Yksittäisistä kursseista erittäin hyödylliseksi on osoittautunut paikkatieto-ohjelmien (ArcMap) osaaminen.

Millaista lahtelainen opiskelijaelämä oli?

Opiskelijajärjestömme Naturahan on ihan paras: Naturan kautta olen saanut mahtavia ystäviä, reissannut Albaniassa, Baltiassa ja ympäri Suomen sekä saunonut, laulanut ja ottanut ilon irti opiskelija-ajastani. Pääsin jo fuksina puheenjohtajaksi, ja sain arvokasta oppia verkostoitumisesta ja projektin hallinnasta. Tuskin olisin ryhtynyt hommaan isommassa järjestössä. Koska edustimme Lahessa ainoaa yliopistojärjestöä, teimme aktiivisesti yhteistyötä sekä lahtelaisten että muiden kaupunkien opiskelijoiden kanssa. Hauskinta oli tee se itse -meininki: täällä sai vapaasti toteuttaa hulluimpiakin ideoitaan opiskelijatapahtumien suhteen ;)

Milloin olet muuttanut Lahteen ja miksi?

Muutin syksyllä 2009 opintojen perässä Oulusta. Halusin nimenomaan opiskelemaan ympäristöekologiaa, ja ainoa paikka siihen oli Lahti. Olin aiemmin käynyt Lahdessa kerran, olisiko ollut kesällä 2006, jolloin mieleen jäi rehevä luonto ja kauniit järvimaisemat, sekä toki pohjois-pohjanmaalaiselle eksoottiset jyrkät harjut.

Mikä on saanut sinut jäämään lahtelaiseksi/Lahteen?

Lahtelaiseksi en itseäni vielä kuvailisi, mutta Lahteen jäin asumaan näppärän sijainnin takia. Avopuolisoni on myös aikalailla juurtunut Lahteen, joten meidän oli helppo päätös jäädä, vaikka omat juuret ovatkin pohjoisessa. Sopivan kokoinen, luonto on lähellä ja kulkuyhteydet erinomaiset. Lahesta on myös sujuvaa kulkea töihin Helsinkiin. Toisaalta, ruuhkaisella pääkaupunkiseudulla asuminen ei houkuttele lainkaan.

Työpaikkasi ei ole Lahdessa. Miten arki sujuu, kun työmatka on pitkä(hkö)?

Etäpäivät helpottavat, kun joka päivä ei tarvitse matkustaa Helsinkiin. Yleensä työmatka junassa sujuu torkkuen, mutta junassa voi kätevästi myös lukea päivän lehdet ja päivittää kavereiden kanssa kuulumisia. Liukuva työaika helpottaa elämää myös: voin käydä urheilemassa vaikka lounastauon aikana.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen lauseesta: Lahti on korkeakoulukaupunki.

Mahdollisuudet ovat monet.

Mikä Lahdessa on parasta?

Järvet, harjut, lehdot ja puistot, kalliot: upeat luontokohteet ihan lähellä. Ja nautin suunnattomasti siitä, että missään ei ole ruuhkaa.

Missä asioissa kehittäisit Lahtea vielä eteenpäin?

Talvipyöräily – kevyen liikenteen väylien kunnossapito talvisin kaipaisi vielä kehittämistä. Toivoisin kaupungin myös kehittävän keskustaa maaseudulle leviämisen sijaan.

Teksti: Emmi Vähä
Henkilökuvat: Emmi Vähän kotialbumi, Kuva Lahdesta: Panu Salonen
Julkaistu 28.8.2017