• FI

Olutkaupungin juuret ulottuvat Mallasjuomaan saakka

Lahdessa sijaitsevat Suomen suurin mallastamo Viking Malt, Hartwall ja joukko pienpanimokulttuurin edelläkävijöitä, kuten Teerenpeli. Lahti on siis olutkaupunki vailla vertaa.

Lahti sijaitsee jääkauden päätösvaiheessa syntyneen reunamuodostuman, Salpausselän, päällä. Hangosta Imatralle kulkeva Salpausselkä on korkeimmillaan Lahdessa. Jääkauden seurauksena Lahden seudulla on poikkeuksellisen hyvät pohjavesivarannot.

Viime vuosikymmeninä ymmärrys kaupungin alla olevasta vesiaarteesta on kasvanut. Lahden seudulla tehdään määrätietoista työtä pohjaveden suojelussa. Korkealuokkaista pohjavettä on niin paljon, että nykyinen käyttö ei aseta uhkaa veden riittävyydelle. Lahteen on myös sijoittunut teollisuutta, joka tarvitsee mahdollisimman korkealaatuista vettä.

Hartwall avasi tuotantolaitoksen ja logistiikkakeskuksen Lahteen vuonna 2003. Kaikki panimojuomat valmistetaan samassa laitoksessa, jonka sijainti on ihanteellinen logistiikkaa ja juomavalmistusta ajatellen.

Hartwall käyttää puhdasta Salpausselän harjujen suodattamaa pohjavettä, joka virtaa alle 10 kilometrin päästä panimon omasta lähteestä. Valtaosa Hartwallin käyttämästä ohramaltaasta on myös paikallisilta viljelijöiltä.

Lahdessa alkoi myös Mallasjuoman tarina. Tehtailija Henrik Mattsson perusti Oy Mallasjuoman Lahteen vuonna 1912. Erikois-tuotemerkki lanseerattiin vuonna 1930. Nyt sama lahtelainen olut ilahduttaa oluenystäviä jälleen Hartwallin valikoimassa.

Ei oo Lahden voittanutta

Vuonna 1916 Lahdessa valmistettiin jo kolme miljoonaa litraa olutta vuodessa. Väkiviinan valmistuksesta 1883 käynnistänyt Lahden polttimo ryhtyi 1930-luvulla mallastamaan ohraa oluenvalmistamisen tarpeisiin. Nykyisin Viking Malt -nimellä tunnettava yhtiö on yksi maailman suurimmista maltaan tuottajista. Yhä edelleen yhtiö mallastaa ohraa Lahdessa, kiitos Suomesta saatavan erinomaisen ohran – ja lahtelaisen pohjaveden, jota mallastamisprosessissa tarvitaan suuria määriä.

Jos kieltolaki kurjisti alkoholiliiketoimintaa, onnenpotku oli 1969 tapahtunut keskioluen vapauttaminen. Mallasjuoma oli Suomen suurimpia oluen ja limonadin valmistajia. ”Ei oo Lahden voittanutta” oli hokema, jonka kaikki suomalaiset tunsivat.

Teksti: Sanamaija
Julkaistu 12.6.2017