• FI

Vesijärvestä pidetään huolta

Lahden suurin järvi, Vesijärvi on alueen ihmisten virkistymispaikka niin talvella kuin kesällä. Matkustajasatama kokoaa kasvoja paistattelemaan päivää ja palveluiden ääreen. Talvisin jäällä tapaa luistelijoita, hiihtäjiä ja pilkkijöitä. Kesällä uimapaikat ja rantojen pyöräilyreitit innostavat leppoisaan vapaa-ajan viettoon.

Vesijärvellä voi kesäisin risteillä useilla sisävesilaivoilla, jotka lähtevät ja palaavat matkustajasatamaan. Vesijärveltä on myös yhteys Vääksyn kanavaa pitkin Päijänteelle, Jyväskylään ja Keiteleelle, eli vesireittejä jopa 500 kilometriä.

Vesijärvi on kansallisesti tunnettu biologisen kunnostuksen kohteena. Rehevöitynyt ja aiempien vuosikymmenten jätevesistä pilaantunut järvi saatiin elvytettyä järeiden hoitotoimenpiteiden avulla koko alueen yhteiseksi keitaaksi.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö kerää varoja, rahoittaa alueen järvien kunnostamista ja kasvattaa samalla vesienhoidon tieteellistä osaamispääomaa.
– Meillä on koko ajan väitöskirjaprojekteja Vesijärven hoidon kannalta keskeisistä teemoista, säätiön ohjelmajohtaja Heikki Mäkinen kertoo.

Vuoden 2016 alusta Vesijärvisäätiö on ollut rahoittamassa viisivuotista apulaisprofessuuria Helsingin yliopiston kanssa. Toimipaikka on Helsingin Viikissä, mutta tehtävään valittu sedimenttitutkija Tom Jilbert tekee vähintään puolet työajastaan töitä Vesijärven hyväksi.
– Vesijärven kunnostusta pidetään globaalillakin tasolla erityisenä ja poikkeuksellisen onnistuneena projektina. Lähtötilanteeseen nähden kehitys on ollut huima ja tämä tarjoaa monella tapaa mielenkiintoisen tutkimuskentän, Mäkinen sanoo.

Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö

Teksti: Sanamaija
Julkaistu 12.6.2017