• FI

Maalla olemme onnellisia

Olga ja Tuukka Temonen ovat onnellisimmillaan maalla lastensa ja suuren eläinperheensä kanssa. Vaikka työt vievät ruuhkavuosissa eläviä yrittäjiä välillä pääkaupunkiseudulle, parasta on silloin, kun pääsee yöksi kotiin Iitin Sääskjärvelle.

Temosten työtahti vaikuttaa hengästyttävältä, mutta Olga Temonen vakuuttaa, että he ovat onnellisia saadessaan tehdä juuri näitä töitä.

Kesässä on parasta se, kun omalta kasvimaalta saa hakea täydennystä keittiöön.

 

Olga Temonen kirjoittaa suosittua Olgan kotona -blogia Kotivinkki-lehteen ja välillä syntyy ruuanlaittoon ja leivontaan liittyviä kirjoja, joista viimeisin, kesäkuussa ilmestyvä Olgan vegekirja, kertoo mitä Temosilla syödään. Vegekirja on neljällä uudella reseptillä maustettu uusintapainos vanhasta, vuonna 2013 ilmestyneestä Emäntänä Olga -kirjasta.
– Koko perhe syö kasvisruokaa. Kesässä onkin parasta se, kun omalta kasvimaalta saa hakea täydennystä keittiöön, Olga Temonen kertoo.

Olga tunnetaan myös näyttelijänä ja syksyllä hän palaa Salkkareihin. Toivottavasti Olgan rooliminä Noora ei sotke entisen heilansa Kari Taalasmaan uutta suhdetta Pihlajakadulla.

Olga ja Tuukka Temonen tuottavat tasaiseen tahtiin myös elokuvia. Tällä hetkellä on työn alla löyhästi Jari Sarasvuon esikuvaan pohjautuva Valmentaja, jonka kuvaukset alkavat syksyllä. Ensi-iltansa elokuva saa ensi vuonna.

Olgan farmilla on luonto lähellä

Mutta se kaikkein rakkain työ ja harrastus kesällä on Olgan farmin kotieläinpiha, joka on ollut avoinna kesäkuun alusta alkaen.
– Halusin sellaisen paikan, jonne haluaisin viedä omat lapsenikin. Meillä voi viettää päivää vaikka omien eväiden kanssa ja seurailla kotieläinpihan eläinten touhuja ihan kosketusetäisyydeltä.

Olgan farmilla asustelee muun muassa lampaita, lehmä, aasi, hevosia, ankkoja, kaneja, kanoja ja alpakoita, jotka ovat lauman eksoottisimpia. Sekä tietysti perheen ihastuttavat koiravanhukset, 12-vuotiaat Loco ja Dedo sekä Dedon tytär Papu. – Papu-poika on saanut alkunsa Dedon karkuretkellä yhdessä kylän komeimman uroksen kanssa, Olga nauraa.

Kotieläinpihalla on makkaranpaistopiste. Tosin omia makkaroita syödessä kannattaa olla varovainen, ettei aasiruuna Kingo yritä samalle apajalle. Mikäli omat eväät ovat jääneet kotiin, löytyy vatsan täytettä kahviosta, jonne Olga nousee joka aamu aikaisin leipomaan tuoretta pullaa ja leivonnaisia.
– Porkkanakakkuni on jo ihan legendaarinen, Olga mainostaa.

Maalaisromantiikka on parasta romantiikkaa

Temosten Marttila-nimisen talon paikalla on ammoisina aikoina sijainnut vanha kylä. Muistoina menneistä on kotieläinpihan alueella jäljellä vanhojen talojen kivijalkoja. – Museovirasto on tutkinut alueen ja suositellut, että kivijalat säilytettäisiin, vaikkakaan niillä ei ole suurempaa historiallista arvoa. Pihalla näkyy edelleen tienpohja, joka on kulkenut kylän läpi, Olga esittelee.

Temoset muuttivat Marttila-nimiseen vanhaan rustholliin vuonna 2005. Olga ihastui paikkaan ensinäkemällä ja tiesi tulleensa kotiinsa.
– Varsinkin, kun kuulin, että tämän talon on entisen palaneen talon paikalle rakentanut Olga Marttila vuonna 1900, Olga kertoo enteelliseltä tuntuvasta sattumasta.

Maatilan kymmenkunta rakennusten kunnosta pitävät Temoset pääosin itse huolta. Molemmilla pysyy niin saha kuin vasarakin kädessä.
– Tallityttöjen kanssa laudoitimme tuon navetan viime kesänä ihan näin tyttöjen kesken, Olga kertoo.

Upea päärakennus on saanut uuden katon ja kauniin harmaan maalipinnan. Sisällä Temoset ovat halunneet kunnioittaa mahdollisimman paljon vanhaa hirsirakennusta.
– Se tietää talvipakkasilla sitä, että asumislämpötila on siinä 18-asteen tuntumassa. Se on oikeastaan ihan riittävästi. Ja jos paleltaa, niin lisää villasukkia jalkaan, nauraa tulevaan kesään valmistautuva Olga Temonen.

Kotieläinpiha Olgan farmi

Avoinna kesä-heinäkuussa
ke-su joka päivä klo 12 -18
ma ja ti suljettu

Liput 6 euroa, perhelippu 20 euroa lapsimäärästä riippumatta

Hanjärventie 11, 47440 Sääskjärvi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat: Lacus Oy
Julkaistu: 18.6.2017