• FI

Monien tulkintojen Lahti kirjojen näyttämönä

Kun lahtelainen toimittaja Kalle Veirto aloitti kirjojen kirjoittamisen, hänen tavoitteensa oli kirkas.
– Tapahtumien pitää liittyä Lahteen ja urheiluun. Se on eräänlaista tennissukka-anarkiaa ja keskisormi pystyssä korkealle veisulle -meininkiä. Samoista aineksista pulla vieläkin leivotaan, nykyään kokopäiväinen kirjailija tuumii.

Lahti tapahtumapaikkana on luonteva kaupungissa koko elämänsä viettäneelle Veirrolle.
– Tämä on kaupunki, jota ei voi tyhjentää yhteen tulkintaan tai tarinaan. Toisaalta urheilukaupunki, mutta esimerkiksi The Guardianin kymmenen parhaan joukkoon rankattu konserttisali sijaitsee täällä.

Veirron tuotanto pitää sisällään jo 35 kirjaa, joista neljä on suunnattu aikuisille. Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka, Sählymestarit, FC Viirupaidat ja Kivimutka-sarja ovat Veirron nuorten ja varhaisnuorten maailmaan sijoittuvia kirjasarjoja. Pari vuotta sitten hänet palkittiin arvostetulla Topelius-palkinnolla.
– Vaikka kirjan päähenkilö pelaisi jalkapalloa, silti kirja kertoo enemmän elämästä kuin jalkapallosta. Touhu on surutonta sutimista, elämä on mielekästä ja siihen kuuluu vaikeuksia. Jos muuten on mustaa, takaseinässä pitää olla reikä, josta tulee valo, Veirto pohtii.

Teksti: Sanamaija
Julkaistu 12.6.2017