• FI

Haavistot Lahdesta

Veljekset tekevät musiikkia antaumuksella

Marko ja Ismo Haavisto ovat lahtelaisia muusikoita, jotka tekevät ja esittävät kumpikin omanlaistaan musiikkia. Markon yhtyeitä ovat olleet muun muassa hänen omaa nimeään kantava yhtye, Marko Haavisto ja Poutahaukat sekä The Hanks. Marko on tehnyt myös lauluja useille muille artisteille. Hänet voi bongata myös taksin ratissa Lahdessa. Musiikkikipinä iski Haaviston poikiin jo kotona, sillä sekä isä että äiti olivat innokkaita musiikin kuuntelijoita.

Ismo Haavisto puolestaan tunnetaan bluesmuusikkona. Hän on myös arvostettu laulaja, kitaristi, harpisti, säveltäjä ja sanoittaja. Ismo viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan, ja hänen 6-henkinen bändinsä pitää kesän aikana kaksi juhlakonserttia, joista toinen elokuun 12. päivänä Taarastissa Nastolassa.

Vuonna 1997 Markolla oli kova halu palata oman musiikin pariin, ja hän päätti tehdä Marko Haavisto & Poutahaukat -nimisen albumin, josta muodostui uuden yhtyeen nimi. Vuodet 1996-1997 hän soitti Topi Sorsakosken bändissä.

Poutahaukat teki Badding Rockersin aikaisemmin levyttämästä kappaleesta Paha vaanii uuden version, joka julkaistiin vuonna 2002 albumilla Lamppu palaa. Juuri tämän kappaleen yhtye esitti Aki Kaurismäen elokuvassa Mies vailla menneisyyttä. He esittivät elokuvassa Pelastusarmeijan bändiä. Aki Kaurismäellä onkin merkittävä osuus Markon keikkamahdollisuuksiin ulkomailla.

Haaviston veljesten menovinkit Lahden seudulla

 

1. Pesäkallion kesäteatteri - Seitsemän veljestä
- Olemme käyneet katsomassa lähes joka kesä ja aiheesta riippumatta esitys on aina ollut loistava.

2. Sysmän Suopelto-Pinxinmäki ja nuorisoseurantalo
- Pinxin taidenäyttely kuului lapsuutemme joka kesäisiin käyntikohteisiin. Suopellon nuorisoseuran talolla on tarjolla konsertteja lapsille ja aikuisille.

3. Yli-Marolan kotieläinpiha
- Kiva paikka käydä lasten kanssa tutustumassa eläimiin. Lisäksi siellä on tarjolla sirkusta.

4. Sysmän rantaterassi
- Viihtyisä paikka Sysmän keskustassa. Mukava keikkapaikka ja hyvää ruokaa.

5. Café Kailas, Heinola
- Idyllinen ja eri kaunis paikka Heinolan Siltasaaressa. Kahvilan lisäksi on tarjolla taidetta ja elävän musiikin tapahtumia.

visitlahti.fi

 

Taksinkuljettajan ammatti on lisännyt sosiaalisuutta

Vuonna 2005 syntyi albumi Ennemmin tai myöhemmin, jonka levytti Marko Haavisto & The Hanks -niminen kokoonpano. Kokoonpanossa oli mukana myös veli Ismo. Lisäksi Ismo vieraili myös Poutahaukkojen levyillä Tässä ja nyt ja Hollolasta Teksasiin.

Neljä vuotta sitten Marko aloitti soolouran, jolloin ilmestyivät singlet Ihmisen lailla ja Tässä ja nyt. Markon ensimmäinen soololevy Luojalle rengiksi ilmestyi vuonna 2013.

Taksikuskiksi Marko päätyi kuusi vuotta sitten eikä ole sitä päätöstä katunut hetkeäkään.
– Ajattelin ensin kokeilla, mutta olen huomannut sen työn olevan oikea tarinasammio. Menin oman mukavuusrajani ulkopuolelle, ja paljon hyvää se on tuonut niin lauluntekoon kuin niiden esittämiseenkin. Paitsi että olen saanut tarinanaiheita, se on kasvattanut sosiaalisuuttani ja vähentänyt ihmispelkoani.

Poutahaukat esittää hyvää rytmimusiikkia, kantria ja vanhan ajan iskelmämusiikkia. Innoituksen hän sai, kun pääsi äitinsä kanssa Tapio Rautavaaran tavaratalokeikalle ja Johnny Cashin konserttiin. Myös Rauli Badding Somerjoen musiikki toimi innoittajana.

Marko Haavisto tekee musiikkia myös muille artisteille. Marko tunnustaa olevansa impulsiivinen lauluntekijä, jolle ei sovi kello kahdeksasta kuuteentoista -työaika.
– Ihailen kyllä heitä, jotka siihen pystyvät, mutta minä en ole sitä kansaa.

Työ ja harrastus samassa paketissa

Kesäkuun puolenvälin tienoilla Marko Haavisto kävi Poutahaukat-yhtyeensä kanssa Moskovassa keikalla.
– Olimme esiintymässä Suomen suurlähetystön puutarhajuhlissa, mikä oli ikimuistettava kokemus.

Marko viettää tulevan juhannuksen bändinsä kanssa Sloveniassa elokuvafestareilla.
– Kesällä keikkaillaan täällä koti-Suomessa, mutta myös Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Elokuussa vuonna 2015 perustetulta kantribändiyhtyeeltä Vaeltava Vitsaus ilmestyy ensimmäinen albumi ja syys-lokakuulla Poutahaukoilta single.

Ismon kesän ohjelmaan kuuluvat puolestaan niin ikään levytykset ja keikkailut.
– Vinyylilevyä äänitetään parhaillaan. Sen on määrä ilmestyä tämän vuoden lopulla.
Miksi ihmeessä vinyylilevy?
– Meidän musiikkimme kuuntelijat ovat vinyylikansaa, ja vinyylilevyt ovat muutoinkin tekemässä uutta tulemistaan, kertoo Ismo. Hän paljastaa, että uusi levy pysyy blues-kentässä, mutta vaikutteita muustakin musiikista löytyy.

Ismo on ollut päätoiminen muusikko vasta vähän aikaa, sitä ennen hän toimi kaupan tiskin takana. Hän onkin mestari yhdistämään työn ja loman.
– Vanhempien mökillä Sysmässä vietetään juhannus mutta samalla käydään myös keikoilla bändin kanssa.

Heinäkuun alussa Ismo lähtee Viron Pärnuun huuliharppufestareille. Sitä ennen he konsertoivat Tallinnassa.
- Olen onnellinen ihminen, kun saan yhdistää työn ja harrastuksen samaan pakettiin.

Blues kolahti Ismoon niin ikään jo lapsena, kun kuuli lahtelaisessa bändikoulussa Pepe Ahlqvistin soittavan huuliharppua.

Lahteen on tullut monta elävän musiikin ravintolaa

Ismo Haavisto vaikuttaa useissa myös eri yhtyeissä. Haaviston oma yhtye on Ismo Haavisto Trio. Hän on tehnyt yhteistyötä kotimaisista artisteista muun muassa veljen, Baby Boy Varhamanin, Pepe Ahlqvistin ja Laura Voutilaisen kanssa.

Kevyen musiikin genret vaihtuvat vuosikymmenten kulussa, ja tulevaa on Haavistojen mielestä mahdoton ennustaa. Ismo kertoo, että Lahteen on viime aikoina tullut yllättävän paljon live-musiikkiravintoloita.

”Täällä soittaa Aki Kaurismäki Portugalista. Valmistautukaa laulamaan, soittamaan ja esiintymään seuraavassa elokuvassani.”

 

Urastaan ja etenkin ulkomaankeikoistaan pojat kiittävät Aki Kaurismäkeä. He esiintyivät myös hänen viimeisimmässä elokuvassaan Toivon tuolla puolen. Ismon kohdalla tämä on ensimmäinen yhteistyökuvio Aki Kaurismäen kanssa.

Yhteistyön alkaminen on kertomisen arvoinen tarina.
– Alkuvuodesta 2000 puhelin soi keskellä yötä, enkä mennyt vastaamaan. Kun aamulla kuuntelin vastaajan, siellä oli lyhyt viesti. Täällä soittaa Aki Kaurismäki Portugalista. Valmistautukaa laulamaan, soittamaan ja esiintymään seuraavassa elokuvassani. Puoleen vuoteen ei kuulunut mitään, mutta meille sanottiin, että Kaurismäki pitää, minkä lupaa. Ja niin myös kävi.

Teksti: Sisko Ojajärvi
Julkaistu: 18.6.2017