• FI

Lifestyle teemana koti

Missä koti, siellä sydän

 

ESS Koti

 

Helle saa ihmiset kärvistelemään kuumissa asunnoissa – poimi asiantuntijoiden vinkit kodin viilentämiseen

17.07.2018

Asuintilojen viilentäminen tuottaa helteisellä säällä ongelmia.

Matot pestään itse, jos sää on lämmin – pesulaan viedään etenkin kovapohjaisia mattoja

16.07.2018

Kenttäpuiston pesupaikalle Hennalaan on saapunut helteisenä kesäiltapäivänä kolme mattopyykkääjää. Telineissä roikkuvien mattojen määrästä voi päätellä, että pesijöitä on päivän aikana riittänyt useita.

Tulevaisuuden valaisin voi olla valmistettu sienestä – "Uskon, että sienimateriaaleista on mahdollisuus tehdä loputon määrä tuotteita"

13.07.2018

Ilmastonmuutos saa ihmiset kehittelemään täysin uusia ekologisia ja kestävää kehitystä tukevia materiaaleja, joista voidaan valmistaa kodin käyttöesineitä.

Moni on turhaan hävittänyt hometalon irtaimiston jopa kokonaan – homeongelmat ovat synnyttäneet myös uudenlaista liiketoimintaa

09.07.2018

Mitä tehdä hometalon irtaimistolle? Ei ainakaan hävittää kaikkea suinpäin, kuten moni on tehnyt.

Itse rakennettu tiskitaso vähentää jätettä mökillä, viihtyisä työpiste käy myös kesäkeittiöstä

06.07.2018

Sukumökin kertakäyttöastioista on päästävä eroon, ilmoitti veljeni tyttöystävä Johanna Paananen tänä keväänä.

Tuttu kolistelija ärsyttää vähemmän kuin kasvoton — naapureihin kannattaa tutustua heti muuton jälkeen

18.06.2018

Suurin osa ihmisistä on hyväntahtoisia. Hankaliakin naapureita toki on. Aina asiallinen järkipuhe ei tehoa lukuisista yrityksistä huolimatta.

Puutarhakoneiden meteli ärsyttää omakotiasujia

16.06.2018

Lähitulevaisuudessa melu puutarhoissa kenties vähenee, sillä 70 prosenttia vastaajista harkitsee akkukäyttöisen puutarhakoneen hankkimista.

Lahtelaispihan vesiaihe kasvaa joka vuosi vähän – lue vinkit oman vesiaiheen suunnitteluun

15.06.2018

Niina Rekolan ja Jukka Velinin pihan vesiaihe on jo nyt melko suuri – ja laajenee ensi vuonna entisestään. Kalliorinnettä laskeutuva vesiputous on lahtelaispihan katseenvangitsija.

Saunaan sopivat moderni mustavalkoisuus ja luonnonläheisyys

09.06.2018

Saunaa ja kylpyhuonetta ei remontoida jokavuotisten trendien perässä vaan remonttiväli saattaa pidemminkin venyä vuosikymmenien mittaiseksi. Pienellä somistamisella tiloihin saa kuitenkin helposti uutta ilmettä.

Lupiinista pääsee eroon myös näin

09.06.2018

Etsi tiukkaa puuta oviin, ikkunoihin ja vuorilaudoiksi

01.06.2018

Hyvän rakennuspuun erottaa siitä, että se on kasvanut vain 2–3 milliä vuodessa. Tällaista tiukkaa puuta pitäisi suosia etenkin ovissa, ikkunoissa ja vuorilaudoissa, suosittelee Hannu Rinne Perinnemestarin materiaalioppi -kirjassaan (WSOY, 2018).

Kirjonnalla voi kertoa kipeänkin tarinan – ei vain "kukkapöytäliinoja ja nimikoituja lakanoita"

26.05.2018

Jos kuvittelet, että kirjonta on tylsää, lähinnä kukkapöytäliinoja ja nimikoituja lakanoita, piipahda Lahden pääkirjaston näyttelytilassa. Siellä on vielä 30. toukokuuta saakka esillä Lahden kansanopiston kirjonnan mestarikurssin töitä

Valitse parvekekasvit valoisuuden mukaan

25.05.2018

Valitse parvekekasvit valoisuuden mukaan, muistuttaa Puutarhaliitto. Pohjois- ja itäparvekkeella menestyvät ahkeraliisat, orvokit, verenpisarat (kuvassa), hortensiat, begoniat, monet koristeelliset perennat ja heinät. Myös havut sopivat parvekkeille. Parvekkeen varjoisalle puolelle voi siirtää myös huonekasveja kesähoitoon.

Syötävää takapihalta – viisi vinkkiä pienen rivitalo- tai kaupunkipihan hyötyviljelyyn

25.05.2018

Myös rivitalopihalla ja pienellä kaupunkipihalla voi kasvattaa monenlaisia herkkuja: marjoja, hedelmiä ja vaikka uusia pottuja. Satoa antavat monet monivuotiset satokasvit, joiden kasvatus ei vaadi ympärilleen suurta tonttia.

Mitä jos meillekin tulisi muraali? Iso seinämaalaus vaatii lupia, rahaa ja aikaa

25.05.2018

Muraalit eli koko rakennuksen julkisivun kattavat seinämaalaukset tekivät viime vuonna uuden tulemisen Suomessa. Yhtenä vauhdittajana oli UPEA17-katutaidefestivaali, jonka puitteissa syntyi 21 suurta taideteosta 13 suomalaiskaupunkiin.

Pese pilvisellä säällä laimealla pesuaineella – poimi kahdeksan vinkkiä kiiltäviin ikkunaruutuihin

25.05.2018

Pese pilvisellä säällä tai kun aurinko ei paista suoraan ikkunaan.

Maljakot eivät riitä juhliin, mikä neuvoksi? Vinkkejä lahjakukkien asetteluun

18.05.2018

Tämän vuoden trendimaljakot ovat värillistä lasia, kertovat kukkakauppiaat Tea Pulkkinen ja Satu Hellström. Muodoissa ja pinnoissa on usein jotain tavallisesta poikkeavaa, esimerkiksi epäsymmetrisyyttä, kuvioita tai röpelöä. Väreissä vaihtelevat vihreän, violetin ja kuparin sävyt. Myös keraamiset, käsin tehdyn oloiset maljakot tekevät tuloaan Suomeen.

Aurinkoinen sää käynnisti vilkkaan kesäkukkakaupan, pirteät värit suosiossa – "Jos odottaa kesäkuulle, jää vaille joitakin kukkia"

12.05.2018

Nyt on kyllä lähtenyt ihan kaikki liikkeelle hyötykasvien taimista ja mausteyrteistä lähtien.

Koskenniemet vaalivat satavuotiasta kotiaan – sysmäläinen torppa on suurentunut ja pienentynyt eri aikakausina

11.05.2018

Kun muuttaa yli satavuotiaaseen taloon, on kunnioitettava sen henkeä. Tätä mieltä Laura ja Mika Koskenniemikin ovat. He muuttivat tähän vanhasta torpasta rakennettuun taloon vajaat kaksi vuotta sitten.

Uutta käyttöä ihanille vanhoille tavaroille – sukset hyllyksi, vuoka valaisimeksi

11.05.2018

Mitä tehdä isoisän puusuksille, joilla ei enää hiihdetä kilpaa mutta joita ei halua heittää pois? Entä kakkuvuoalle, jonka pinnoite on kärsinyt niin, ettei siinä arvaa enää leivonnaisia paistaa?